mandag den 8. juli 2013

iPad MINI som nodestativ - lækkert!

Jeg har nu haft lejlighed til at spille 12 jobs med iPad Mini som min nodeviser.
Lad mig allerede nu konkludere, at det fungerer fremragende!
Jeg vil i det følgende berøre disse detaljer:
1. Det visuelle: hvor forstyrrende er iPad'en for kontakten med tilhørerne, og hvor godt står noderne.
2. Det funktionelle: hvor let er iPad'en at forberede, bladre i og foretage pludselige, spontane ændringer med?
3. Forskellige strategier i forberedelsen - software anbefalinger.

1: Titelbilledet er et udklip af dette billede af scenen på Oaselejr Sjælland. Læg mærke til, hvor diskret min iPad er i sammenligning med de øvrige musikeres nodestativer som efter min æstetiske sans fylder alt for meget i scenebilledet. Desuden udgør de en barriere mellem musikeren og tilhøreren. Alene denne effekt mener jeg er motivation nok for at forsøge sig med noder på iPad, hvis man allerede har adgang til en!
M.h.t. nodernes læsbarhed: Jeg har tidligere læst noder fra en Retina-iPad. Det var bedre! (se tidligere blogindlæg herom). På Mini'en står noderne i normal størrelse hvis iPad'en vender på tværs (landscape). Til gengæld ser man kun øverste halvdel af et nodeark. Som bassist kan jeg nemt få en hånd fri til at tappe på skærmen. Men ellers kunne man overveje en bluetooth-pedal til at vende noderne. Man kan anvende hvad som helst som kan sende pgdn og pgup keyboardtryk til iPad'en, men AirTurn ser funktionel ud!
Vender jeg iPad'en på højkant (portrait) ser jeg en hel side, men i 70% størrelse. Er man som jeg en smule nærsynet, så fungerer det perfekt med iPad'en monteret på mikrofonstativet 40 cm fra øjnene. Jeg kan forestille mig, at denne løsning kan være anstrengende hvis man er langsynet, men burde virke med 2-styrke-briller eller næse-læse-briller. Selve opløsningen på iPad mini er fuldt ud tilstrækkelig til at læse node med både accenter og dynamiske tilføjelser.
Jeg bruger en iPad Mini holder fra iRig - den er let og fleksibel.

NB: hvis du nogensinde har oplevet at holde orkesterprøve om eftermiddagen (i dagslys) og så pludselig når det bliver alvor opdager, at der er MØRKT på scenen eller orkestergraven?? Prøv så at forestille dig, hvor lækkert det er at stå i mørket og læse baggrundsbelyste noder på en iPad!

2: Jeg har især anvendt app'en "ForScore" som jeg fik anbefalet af min ven Marius Thomsen. ForScore er egentlig bare en pdf-fremviser, men den har en række features som gør den særdeles egnet til at håndtere noder:
- Man kan særdeles let og hurtigt oprette en sætlise hvorefter man bladrer gennem siderne med taps eller swipes. Jeg brugte cirka 1/3 af den tid de øvrige musikere brugte på at lægge noderne i skiftende rækkefølger på de forskellige jobs. Sætlisten kaldes frem med et 2-finger-tap så jeg altid har hurtig adgang til et overblik samt til at springe i sætlisten, hvis vi beslutter os for at springe en sang over eller lignende.
- ForScore søger lynhurtigt i dine noder, hvis bandleaderen pludselig ønsker at spille en sang, der ikke var med i det oprindelige program.
- kan kan tilføje noter, streger o.s.v. med håndskrift eller fonts - dette foregår non-destruktivt, altså som et lag ovenpå nodefilen.
- man kan tilføje road-map-mærker således at du automatisk sendes rundt i gentagelser, DC al Coda og lignende konstruktioner. En smart detalje er at en lille cirkel hjælper dig med at finde det sted på den nye side, hvor du skal læse videre.
- herudover har ForScore en række musiker-features som jeg ikke har anvendt: metronom (med tap-tempo), stemmegaffel, tuner, beskæring og andre godter.

3. Hvis alle i bandet anvender ForScore er det et fantastisk værktøj, man kan dele sætlisterne og noderne med hinanden både med og uden personlige noder. Nye sange importeres let fra f.eks. Dropbox.
Hvis bandleaderen pludselig kommer med en ny sang eller et nyt arrangement på papir, så er dette dokumentscanner-program CamScanner din ven! Jeg lykkedes med at FOTOGRAFERE nodesiderne i relativt dårligt lys (scenelys) med iPad'ens indbyggede kamera og derefter lade CamScanner rette siderne op, gøre siden skarp i sort-hvid og gemme som pdf i min dropbox på 10 sekunder pr. side. Herefter importerede jeg siden i den aktuelle sætliste i ForScore og jeg var klar før de øvrige musikere (med papirsnoder) i bandet.
MEN MEN MEN
...hvad nu hvis nogle af musikerne synes ForScore er for bøvlet, dyr eller hvis de gerne vil anvende deres Android- eller Windows-tablets eller måske en ganske almindelig bærbar computer??

Jeg har udviklet en strategi til sådanne blandede-devices-situationer: Jeg "limer" jobbets noder sammen til een lang pdf-fil som hvert bandmedlem så åbner på et device efter eget valg. Dagens sætliste kan så passende lægges forres i filen. Bandmedlemmer uden computer eller tablet har udtrykt tilfredshed med denne løsning eftersom de meget nemt kan printe nodestakken ud derhjemme med et enkelt klik hvorefter noderne allerede ligger i den rigtige rækkefølge. Det er lidt papirsspild at printe en ny stak for hvert job, men hvis det virker og betyder at ingen klager over overgangen til digitale noder så...

Men hvordan limes pdf-filerne med noder så sammen til een lang fil? Jeg har hidtil anvendt Pdfx-viewer (på Windows) som får jobbet gjort men som er menu-styret og derfor lige kræver lidt indlæring.
For nylig har jeg opdaget programmet PdfMerge som tillader at opbygge din samle-fil ved at trække og slippe fra din mappe med noder. Ret enkelt og brugervenligt.

Hvordan digitaliserer du dine noder og gemmer dem som pdf?
- hvis du allerede har noden som Word, Musicator, Sibelius eller andet format som kan printes, installerer du en "pdf-printer" som lægger sig som en printer ved siden af dine øvrige printere, men som i stedet for papir producerer en pdf-fil.
- hvis du allerede har noderne på papir kan fotografere noderne med CamScanner som nænt ovenfor eller hvis du er så heldig at have adgang til en scanner f.eks. på dit arbejde kan man lynhurtigt få scannet en stor stak noder. Den besværlige del er at NAVNGIVE filerne. Dette er meget vigtigt, da det gør det meget hurtigt at søge i dine noder både i dropbox og i ForScore.

Jeg håber ovenstående kan være til inspiration og hjælp til musikere og band-ledere som overvejer at gå igang med digitale noder. God Bless!

Henrik

Ingen kommentarer: