fredag den 12. december 2008

Det lilla lyn fra Ringsted (J112 årgang 1985)

Historien om dengang jeg var den (næsten) lykkelige ejer af en Renault Espace fra 1985. Artiklen var egentlig gået tabt, men så opdagede jeg at den stadig lå på en anden Espace-entusiasts hjemmeside. Så nu kopierer jeg den altså lige ind her just-for-the-record.
  Allerede sommeren 2003 drømte jeg om en Espace. Jeg kører ofte med min datters fodboldhold, søndagsskoleudflugter o.s.v. Derudover lignede Espace for mig at se den optimale kontrabassist-bil. Her er historien om 'Det lilla lyn fra Ringsted'! Faktisk kan der være en kvartet med kontrabas, trommer og altså 4 mand i en Espace.
Jeg var rundt og kigge på en mængde Espacer. Dengang kostede en ´85-´87 i god stand mindst 60000 (det gør de vist stadig). Endelig fandt jeg en ´87 hos en venlig araber i Gjellerup til 27000. Til gengæld var den meget meget grim indvendig og trængte tydeligvis til forhjulslejer m.m. Så jeg fik kolde fødder og købte en Renault 5 i stedet for. De næste 3 år fik jeg knugen i maven hver gang, jeg så en Renault Espace. Bare jeg havde købt den arabiske...
Da min røde Renault 5 døde sidste sommer fik jeg ved et held kontakt med en herre fra Ringsted, der ville sælge en ´85 til 20000 !! Jeg tog over og så på bilen og blev omgående varm på den. Rimelig stand, også indvendigt og meget af det elektriske virkede som det skulle.
Det lilla lyn
1 måned senere modtog jeg bilen af ham udenfor synshallen i Ringsted. Nysynet og nyvasket til 20000, hvabehar? Til gengæld havde han gjort nogle pudsige valg da han skiftede et relæ: Kabinelys, centrallås m.m. virkede kun når der var tænding på bilen (sådan er det stadig). Kørelys virker ikke. Derudover har den en sær og kraftig raslen i ventiler og knastaksel. Jeg har fået ventilerne justeret, men lige lidt hjælper det. Jeg håber det bedste.
Bilen er monteret med kølegitter fra en diesel ´87. Det ser brandgodt ud, synes jeg, den mister helt sit kantede "Simca"-look og gør sig fint blandt biler fra dette årtusind. Af andre stylinger kan nævnes en underlig stiver, der er svejset på topstykket. Jeg har ikke lige et foto af det, og da jeg ikke har forstand på biler har jeg ingen ide om, hvorfor det er monteret. Jeg kan se, den er monteret med en motorvarmer. Men kablet er ikke trukket ud foran, så jeg går ud fra, det ikke virker.
Det lilla lyn
Pyt, min familie elskede også bilen. Især min datter på 8 som har let til køresyge, befinder sig langt bedre i Espacen end i nogen anden bil, vi har haft. Og så har jeg slet ikke nævnt glæden ved at lade begge børn tage 1-2 venner med hjem fra SFO og så trille hjem med fuld musik og en busfuld glade børn.
Rent teknisk har bilen været en prøvelse. Jeg kan ikke lave ret meget bil selv. Per fra Sondrup Auto har været til stor hjælp, men jeg har stadig mange periodiske fejl som er svære at rette. Specielt en træls karburatorfejl driller mig. Sidst på efteråret (det kan måske hænge sammen med frost og fugt) fik bilen tendens til at løbe varm i tomgang ligesom forrude-blæseren var helt til grin i frostvejr. Per lavede nogle bissetricks med defrosteren (en ekstra cirkulationspumpe kun til radiatoren samt en overspænding til blæseren).
Derfor fiflede Per også med hele køleanlægget og dermed også vandgennemstrømningen i karburatoren (noget med autochokeren så vidt jeg forstår). Efter det får bilen altid problemer efter ca 10 minutters kørsel, d.v.s. lige før den bliver driftsvarm. Den hakker, springer cylindre over og kan ikke tage gas. Bliver jeg fanget af et trafiklys går den simpelthen i stå. Giver jeg derefter bilen 5 minutters pause (som f.eks. når jeg skal ind og forklare Per (mekaniker) om problemet, så kører den normalt resten af dagen!! Træls, for det er umuligt at fejlfinde. Per har skiftet hele indmaden i karburatoren.
Midt på vinteren fik jeg "special lamp show" bagtil. Baglygterne gjorde alt muligt andet end de skulle. Efter en hel dags roden fandt jeg en knækket stelforbindelse i et af baglygteprintene. Jeg trak en helt ny stel fra baglågens kabinelyskontakt og vupti: alt i orden igen. Resultaterne af en manglende stelforbindelse er yderst uforudsigelige og jeg var stolt, da jeg selv fandt ud af at reparere det.
En anden vinterfejl er speedometeret, der ved særlige lejligheder i frostvejr pludselig begynder at vibrere så højlydt at samtale i kabinen er umulig! Fejlen er der aldrig når jeg er på værksted, så jeg må leve med den nogen tid endnu. Lyden kommer kun i frostvejr.
Interiør
Bilen har været en drøm at køre på vinterdæk i glat føre. Forhjulstræk og en stor 2.0 motor lige over forhjulene - det virker bare.
Nu er jeg bare spændt på, hvor lang tids bil, jeg får for mine 20000 (plus de 13000 jeg foreløbig har brugt på den). Jeg håber meget, den tager et syn mere om 16 måneder. Også selvom det skulle koste mig en motor (mon en sådan kan skaffes overhovedet?). Jeg er nemlig meget glad for min Espace og glæder mig til at komme på sommerferie i den.
Henrik Bay Møller
Højbjerg, Århus

Ingen kommentarer: