torsdag den 30. juli 2015

Back to Mac

For anden gang i mit liv har jeg nu (tak til min arbejdsplads, www.solgaarden.dk) en MacBookPro som mit primære arbejdsredskab. Og jeg er mindst lige så begejstret som sidste gang - det skrev jeg om her på bloggen LINK.

Denne gang en noget fiksere 13" ting med SSD harddisk. Det betyder at den booter fra absolut nul og til 100% parat (net, smartboard o.s.v.) på 15 sekunder.

Office virker perfekt inklusiv WordMat. SmartBoard virker perfekt (dog har de lige ændret licenspolitik, så vi skal have købt nogle personlige licenser til Solgården). Geogebra spiller, og mail og kalender er intuitivt og hurtigt i de medfødte Apple-apps.

Lidt brok skal den dog have med på vejen her efter ca 1 års brug:

iMovie er ikke nær så intuitivt eller stærkt som det var på min 2006-mac. Alt for mange funktioner ligger skjult i højre-klik eller i muse-ikoner som ændrer sig med konteksten. Jeg synes, det er vanskeligt at sammenklippe noget multi-angle eller lave simple effekter som bluescreening og pip.
Garageband er stadig fantastisk - igen er nogle af de funktioner, jeg brugte meget sidste gang, jeg havde Mac (autotuning, eksport af spor m.v.) blevet gemt lidt af vejen i nogle nørdede menuer. Stram op Apple.
Kalenderen tildeler aftaler farve efter hvilken kilde-kalender, de stammer fra. Umiddelbart okay, men det tvinger mig til at lægge hvert af mine skolefag i hver sin kalender hvis jeg vil farvekode mit ugeskema. På google-kalender (web) og på min iPad og telefon (WeekCal) kan jeg imidlertid give aftaler farve efter nøgleord, fx kan aftaler som indeholder ordet "9x" farves grønne. Det er ikke lykkedes mig at finde en alternativ kalenderapp som integerer mine googlekalendere, mine abonnementskalendere og mine iCloudkalendere OG som samtidig kan farvekode efter stikord. Øv - men jeg vælger så ofte at bruge telefonen eller iPad'en når jeg skal lave kalender-fræs.
Foto-administration - "Apple Fotos" er jeg i øjeblikket gået bort fra selvom det var dejligt intuitivt, at et billede taget på mobilen eller iPad'en omgående var tilgængeligt på alle 3 enheder. Det forekom mig at være for uoverskueligt, hvornår sletning eller omorganisering af billeder fik konsekvenser for alle 3 enheder og/eller lageret i skyen. Resultat: jeg turde ikke rydde op når mine enheder løb tør for hukommelse.
Derfor tester jeg i øjeblikket den gratis Google Photos tjeneste, som giver ubegrænset gratis plads i skyen til billeder på under 12 Mpixel og videoer under 1080i. Billeder lander straks i skyen og er DERFRA tilgængelige for alle 3 enheder (MEN man skal altså lige gemme i fotorullen manuelt, hvis man vil arbejde med fotoet på iPad eller hente det ned via browseren til MacBook'en. Indtil videre har det ikke irriteret mig og jeg er nu helt tryg ved, at alle mine billeder fra cirka 1996 og til nu ligger i fuld opløsning i googles sky.
Det er både lækkert og skærmmende, at google Photos herefter på baggrund af billedernes indhold(!) og metadata herefter laver fantastisk meningsfulde og anvendelige kategorier af billederne og gør søgning efter fx billeder med volleyball eller billeder der er rødlige til en leg. Underligt, genialt og scary! Jeg gætter på, at modydelsen er, at jeg får reklamer målrettet imod de mest fyldige kategorier i mit foto-bibliotek: Volleyball, musik, IT og skole. Vi får se.

Ingen kommentarer: