fredag den 20. maj 2011

GarageBand - grund nok alene til at vælge Mac

Så fik jeg min første Mac - efter 31 år som computerentusiast. Hver gang jeg har stået over for nyinvesteringer enten på mine jobs eller privat har Mac været med inde i billedet. Men 2 argumenter har vundet hver gang: 1: Du får dobbelt så meget computerkraft for de samme penge med en PC. 2: Microsofts OS og kontorprogrammer er uendelig meget mere udbredt der hvor jeg begår mig proffessionelt (grundskolen). Derudover har jeg hver gang jeg har haft lejlighed til en kort session med en Mac oplevet den som lukket, bedrevidende, ufleksibel.

Jeg har nu fået overdraget en delvis nedslidt 5 år gammel PowerBookPro 2.16ghz fra min brors firma. I starten havde jeg en del problemer med den aldrende dame, bl.a. overophedningsproblemer. Her kom mine PC-erfaringer mig til gode: lidt google research, køb af et par underclockingsapps m.v. løste problemet så Mac'en blev stabil.

Nu til GarageBand (version 3 på denne gamle Mac).
Allerede første gang, jeg satte mig til Garageband kom der musik ud af det. Måden de har integreret drag-and-drop af loops og midiloops med rigtige audio- og midi-tracks gør at man sidder og maler løs som et barn, der eksperimenterer frit med vandfarver eller Pebeofarver. Prøve, slette, male over, vurdere, prøve noget andet.

DET VILDESTE er at man ikke behøver andet ekstraudstyr end et par hovedtelefoner. Mac'ens indbyggede mikrofon og lydhardware er simpelthen god nok til at de spor, man indspiller omgående er i sync med resten af musikken. Fantastisk. Her har jeg kæmpet imod latency (forsinkelses) problemer på PC'er siden min AtariST1024 afgik ved døden i 1990. Købt diverse hardware, midicontrollere, kæmpet mig igennem et ledningsmareridt hver gang, jeg ville forsøge at indspille. Trinet var simpelthen for højt hver gang jeg lige kunne afsætte lidt tid til at lave musik. Og ofte endte det hele i tekniske frustrationer når jeg først fik sat alle ledningerne sammen. (her skal det retfærdigvis siges, at med mit M-Audio Keystudio49i USB-keyboard/lydkort har det faktisk funggeret okay på PC. Men dog stadig først efter at have fundet keyboardet og de tilhørende ledninger frem på skrivebordet.)

En Mac og et par hovedtelefoner, så er du kørende - omgående. Ingen tekniske hækkeløb. Bare træk, slip, spil o.s.v. - hente guitaren. Hente kontrabassen. Mac'en er der bare, parat, totalt transparent, den forlængelse af mine manglende evner til at fastholde musikalske ideer kun med hukommelse, stemme og guitar.

AUTOTUNEREN i Garageband er blot yderligere et inspirerende plus. Når man synger middelmådigt (som jeg) kan det godt være en ubehagelig oplevelse at høre sin egen fabuleren med stemmen fastholdt på en optagelse. I GarageBand slår jeg autotuneren til og låser den til en diatonisk toneart mens jeg eksperimenterer med melodi-ideer. Fornemmelsen er svær at beskrive, men jeg oplever, at jeg kan male og fabulere frit med min stemme hen over musikken, jeg har lavet. I skitsen nedenfor er c-stykket faktisk blevet til ved, at jeg synger frit henover kun et trommespor. Jeg har aldrig før turdet på den måde at lave melodien først og harmonierne bagefter.
Man kan mene meget om autotuning, men for mig er den et kæmpe boost til kreativiteten, fordi det fjerne en teknisk forhindring når jeg skitser.


Find flere henrikbaymusic-sange på Myspace Musik

Jeg har også lyst til at kommentere på min tidligere oplevelse af Mac som lukket, bedrevidende og ufleksibelt.
Det krævede at jeg fik en Mac i huset at få øje på sandheden om Mac's lukkethed.
Lad mig give et eksempel: jeg fik lyst til at tilslutte Mac'en til min eksterne 23"skærm og mus+tastatur o.s.v. på mit skrivebord. Men jeg kunne ikke finde ud af at få den interne skærm slået fra, og derved få en skærmopløsning, der var passende for den eksterne skærm. Pille pille pille, rode rundt med grafikindstillinger. Ingenting. Hmmm. Okay, Google er din ven: Sæt de eksterne enheder på og luk låget og vent 10 sekunder. Mac er programmeret til, at hvis den ser en skærm, en mus og et tastatur og låget lukkes - så går vi IKKE i standby, nej, så skal vi agere stationær computer, og det gør den så. Ubegribeligt. Og smart. Og brugervenligt.
Jeg skal altså som PC-bruger lige vænne mig til, ikke at lede efter indstillingerne, men bare gøre, det jeg har lyst til. Så gætter Mac'en (indtil videre) rigtigt og laver selv de nødvendige systemindstillinger.

Så selvom Mac er lukket og bedrevidende i sit styresystem - må jeg bare tilstå, at programmørerne faktisk VED hvad jeg vil, og har lagt det ind i styresystemet.

KONKLUSION:
Når en 5 år (!!!) gammel MacBookPro kan opleves ikke blot som tilfredsstillende, men som en decideret lettelse og forbedring over en PC fra 2010 - og altså må have en "levetid" på over 5 år - måske 8 eller 10 år, hvor man stadig er glad for sin computer og er tilfreds med den oplevede hastighed, æstetik og brugervenlighed - så er 19.990 kroner nærmest billigt i forhold til en PC som den jeg skriver på nu (Acer AS3810T) som har kostet 5.500 kr og som erfaringsmæssigt opleves som uddateret efter cirka 2, max 3 år.

Mit næste computerkøb er en Mac! Men nu skal jeg jo lige have et par gode år sammen med den gamle MacBookPro.

FOR THE RECORD: Den ovennævnte MacBookPro døde desværre efter få måneders skole-brug p.g.a. de omtalte overophedningsproblemer, som blev værre og værre så jeg tilsidst gik i sort flere gange i hver undervisningstime. Tilbage til min PC :)

Ingen kommentarer: